" />

1 iunie la Muzeul Satului

imageReuşim să ne strecurăm prin puhoiul de lume. Ce idee originală am avut să venim aici! Suntem doar noi şi jumătate din oraş.

Însă decorul merită toată osteneala. Mamele s-au asortat cu copiii, toţi purtând ii brodate. Ia te uită! Deci se poate! Întreaga familie poarta ie, inclusiv tatăl, a cărui talie este marcată de un brâu lat. Ce emoţionant! Deci nu doar că s-au gândit cu toţii să vină aici, dar au reflectat şi la păstrarea tradiţiilor.

Pe alei, reacţii de tot felul. O mamă, cu copilul de mână, îşi dă ochii peste cap, contrariată că n-are voie să fumeze lângă casele din lemn (şi lângă copil, deşi nu părea să aibă vreo remuşcare în sensul acesta).

Altă mamă îşi cheamă pruncul înapoi: “Haide de acolo, că aia e doar o fântână! N-ai ce vedea la ea.”  Avea dreptate: fântânile se întâlnesc pe toate drumurile, sunt plictisitoare şi nici nu ştiu să vorbească şi să facă trucuri. Şi nu-s nici colorate pe deasupra.

Alte femei stăteau la coadă ca să facă poză cu roata fântânii. Pesemne că ele văzusera potenţialul acestui element neinteresant pentru alţii. Cadrul era bun şi chiar puteai păcăli lumea virtuală cu o astfel de poză însoţită de mesajul “aşa e la mine, la ţară”. Le trădau doar poşetele de pe umăr şi pungile de plastic în care cărau diverse alimente, inscripţionate cu nume de magazine.

Mergem către jucariile din lemn, pentru a-mi lăsa pruncul să-și aleagă singur un cadou mic. Alături de noi, o fetiță pune mâna pe o sabie mică din lemn. Mama sa o trage și o corectează cu argumentul că săbiile sunt pentru băieți. Și ea are dreptate: dacă e fată, să se joace cu Barbie și să se îmbrace în roz. Cât mai țipător.

Pe lângă noi trece o altă mamă, de mână cu fetiţa ei în vârstă de vreo 9-10 ani. Pe tricoul celei mici scria răspicat “Nu sunt pradă uşoară”. Adevărul este că nici nu mai ştii care e vârsta potrivită să începi să fii precaută în numele copiilor. Orice comentarii sunt de prisos.

Ne strecurăm afară şi promitem să revenim şi anul viitor. Pe vremea aceea, băiatul meu o să fie mai atent la toate astea şi va fi distractiv să-i raspund la întrebările care încep cu “de ce?”.

Sursa foto: www.pendulo.org

 


Lasă un comentariu

Required fields are marked *.