" />

Educaţia în parc

Tobacco-Free-Campus-Sign-NHE-16645_300Am venit din concediu şi am reînceput să cutreier parcurile. Şi constat că lumea bună e în vacanţă iar cea needucată a rămas în zonă, ca să mă bage pe mine în sperieţi.

După-amiază. Loc de joacă în apropierea casei. Activitate desfăşurată: dat propriul copil în leagăn.

La nici un metru de noi şi de leagănul nostru, trei june până în 16 ani împart o bancă şi o bârfă. Îmi amintesc nostalgic de mine la vârsta lor şi mă întreb totodată ce plăcere or avea să-şi petreacă timpul într-un părculeţ unde răsună numai ţipete de copii. Una dintre ele dă să-şi aprindă o ţigară, moment în care mă văd nevoită să reacţionez.

– Te rog frumos să nu-ţi aprinzi ţigara în nasul copilului meu! Dacă doreşti să fumezi, du-te în afara spaţiului de joacă al copiilor.

Ea, impertinentă, dându-şi ochii prea machiaţi peste cap, îmi răspunde că este exagerat ce îi cer şi că nu crede că va sufla vântul în direcţia noastră, aşa încât să ducă fumul nociv către noi. Ia uite!, mă gândesc eu. Pare să aibă noţiuni de geografie atâta vreme cât poate prezice cursul curenţilor de aer. Îi sugerez voalat că argumentul ei e nerod şi că nu contează din ce direcţie suflă vântul. Îi precizez totodată că ţine de bun simţ şi de faptul că n-ar trebui să intoxice copii mici. Răspunsul ei vine prompt şi triumfător de data aceasta:

– Dar nu sunt singura care fumează aici.

La fel de prompt vine si replica mea:

– Nu înseamnă decât că sunteţi mai mulţi nesimţiţi.

Alege să nu-și aprindă țigara dar rămâne cu ea în mână, așteptând ca pe ghimpi să plecăm noi și să dea frâu liber dorinței în preajma altor copii ai căror părinți probabil nu sunt deranjați de aspectul acesta. Și spun asta pentru că pe o altă bancă de lângă noi s-a așezat o doamnă respectabilă împreuna cu fetița ei de maxim patru ani. Doamna și-a aprins o țigară chiar în nasul fetei și pe niciuna nu părea s-o deranjeze lucrul acesta. Cu excepția mea, care mi-am luat copilul și am plecat spre locuri mai puțin poluate.

Sursa foto: http://www.compliancesigns.com/NHE-16645.shtml


3 Comments

 1. faina poza. O sa o printez si lipesc in parc. Am prins o mama ca isi scoate tigara si am interceptat-o agresiv. Nu si-a aprins-o dar s-a aprins rau ( grecoaica…)

  Reply

 2. Am citit cu plăcere până aici! Este parcul cumva acoperit? Pe o rază de 10 km de acel parc nu trece absolut nicio mașină? Nu mai continui fiindcă sunt convinsă că aţi înțeles ideea.

  Reply

  • Da, da. Totul ne intoxică și ne omoară în cele din urmă. Și gaura din stratul de ozon, dacă mă gândesc mai bine. Nu-mi place să fumez pasiv, atâta tot.

   Reply

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.