" />

Eşti însărcinată? Dormi acum, cât mai poți!

sleep1 Este unul din îndemnurile caraghioase adresate femeilor însărcinate, ca și cum în perioada sarcinii ar trebui să strângi mai tare din ochi, pentru a contoriza cât mai multe ore de somn decât de obicei.

Dar hai să zicem că e așa și să analizăm punctual contextul. Să zicem că aș vrea să dorm…dar pot?

Să începem cu seara, care începe cu foiala. Mă foiesc de parcă aș fi pe jăratic, nu într-un pat confortabil. Mă întorc pe toate părțile, până ajung să schimb patul cu totul, să văd dacă la fel mă foiesc și în alt culcuș. Poate aici e stricat feng shui-ul. Și când nu mă foiesc, mă scarpin. Mă mănâncă fiecare centimetru de piele, de zici că am cel puțin o crescătorie de purici pe mine. Nu contează câte uleiuri întinzi pe mine, care mai de care mai bio, că fac baie, precum Cleopatra, în lapte acru de măgăriță (ipotetic vorbind, pentru că practic, baia îndelungată este un lux cu un copil de doi ani jumătate în casă). Pielea mă mănâncă și îmi petrec prima parte a nopții scărpinându-mă. Unde nu ajung să mă scarpin cu mâna, la gambe spre exemplu, frec piciorul cu totul de marginea patului. Funcționează!

Nici nu adorm bine că încep să mă trezesc de câte trei-patru ori, pentru a merge la toaletă. Cele câteva kilograme care apasă pe vezică nu țin cont că e zi sau noapte. Există, deci apasă.

Noaptea este și timpul coșmarurilor pentru copiii mici și nu numai. Așadar, mai adăugăm ocazional încă o trezire sau două, că visează copilul urât și plânge. Cu câteva întreruperi de somn la activ constați nervoasă că și un iepure fricos, care doarme sub cerul liber, are parte de mai mult somn decât tine.

Fără să-ți dai seama, s-a și făcut dimineață. Atunci când somnul e mai dulce și îți tragi plapuma până la dinți, ca să stai cât mai mult la căldurică, vine copilul care te cheamă în ritmul unei plăci de vinil defecte: “Haide în fagiulie (=sufragerie), mami! Maaaaami! Tlezilea!!! Haide să ne jucăm! Vlei? Vii? Vlei?”

Te gândești/speri că dormi la prânz cu odorul. Asta dacă poți dormi exact atunci când adoarme el. Eu, de obicei, stau prost cu sincronizarea. Și dacă vreau să ațipesc, are el grijă să-mi sară somnul. Pentru că fix atunci îi trebuie orice numai să nu adoarmă și să nu mă lase să adorm. Să stea la oliță, să trăncăne, să descopere jucării demult uitate, să trăncăne, să mănânce, să trăncăne…

Peste zi, se adună oboseala. Cele 30 de minute de mișcare recomandate obsesiv în media, se transformă în cele trei ore de mișcare pentru că, odată ieșiți la joacă, revenirea în casă nu se face înainte de căderea nopții. Ce dacă ești aproape de termenul estimat al nașterii? TREBUIE să poți iar oboseala nu este o scuză acceptată.

Mă lamentez în stânga și-n dreapta despre cum nu pot dormi în ciuda oboselii acumulate. Și aflu o ipoteză cel puțin paradoxală: păi dacă mănânci prea sănătos?! Normal că ai energie neconsumată! Asta era!! Trebuie s-o dau pe fripturi și cartofi prăjiți și să mai las spanacul și broccoli.

Și se face seară și o iau de la capăt. În concluzie: de câte ore de somn are parte o gravidă?

Sursa foto: pinterest


4 Comments

 1. nici eu nu am dormit in sarcina ca nu puteam respira corect Adormeam in fund cate 15 30 min si eram multumita. Cand am nascut nu a fost mai bine, dar am putut lua medicamentatie si face interventii medicale si totul a fost parfum. Ce daca aveam perioade cand se trezea fata din ora in ora, am avut si perioade de dormit 3-4 ore continuu = minunat de altfel.

  Reply

  • cam asa, viata e relativa……
   Desi cunosc persoane care, desi dormeau peste zi, li se parea ingrozitor de greu ca trebuaiu sa se trezeasca 1-2 ori pe noapte. Banui ca au dus-o mereu in puf, asa….

   Reply

 2. Doamne,ma regasesc 90% in ce ai scris mai sus. Eu am 2 pui mici (4 respectiv 3 ani),care dorm f bine noptile,la fel si la pranz. Dar eu…nu termin cu foiala,nu ma lasa mancarimile… Deja am vreo 2 luni de cand sunt tot asa,simt ca ma lasa nervii,puterile…ma apuca plansul…mi’e sa nu “iau pe ulei” ?

  Reply

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.