" />

6 lucruri pe care copilul tău sigur le învaţă de la tine


childproofNu-i aşa că atunci când răsfoieşti câteva sfaturi de parenting primeşti mereu câteva palme peste peste nas, conştiinţă şi speranţă? Mai ales când se insistă pe teoria învăţării, în special când vine vorba de comportamentul “negativ” al copilului?

E vorba despre atunci când ţi se aruncă praf în ochi cu expresia: copilul face ce face părintele. Şi uite aşa îţi cresc mustrările de conştiinţă, ori de câte ori copilul tău nu stă locului, nu e cuminte, face sau spune ceva nepotrivit sau nu ştie tabla înmulţirii la doi ani.

Trebuie să înclin şi eu balanţa înspre această abordare. Este perfect reală şi adevărată, în toate cazurile, fără excepţie, fără să intervină şi altceva, cum ar fi vârsta copilului, dezvoltarea lui, situaţia în care apare comportamentul nedorit, ce i s-a mai întâmplat copilului pe parcursul zilei. A se nota sarcasmul din afirmaţia anterioară, dacă ai avut impresia că urmează un post super serios sau dacă ești prima dată pe acest blog.

Ca să bat şi eu cuie peste aceste palme peste nas primite deja, te invit, dragă mămică, să te gândeşti sincer: Ce comportamente copiază copilul vostru de la voi? Eu am câteva exemple mai jos:

1. Cu siguranţă dimineaţa când te trezeşti, începi să arunci cu hainele pe jos. Fugi de periuţa de dinţi şi apoi, când prinzi ocazia, o arunci în WC.

2. Apoi iei cărţile de pe raft, rupi câteva file şi le abandonezi pe masa din bucătărie, deasupra jucăriilor pe care le-ai cocoţat acolo.

3. Mergi apoi spre sufragerie, plesnind tot ce îţi iese în cale şi trăgând de lucrurile cu care vrei să te joci NUMAI TU şi să nu le împărţi cu absolut NIMENI.

4. La micul dejun mănânci doar cu mâinile şi, dacă nu îţi este foame şi eşti nervoasă că nu ai dormit, dai cu farfuria de pământ. La masă faci o mie de nazuri cum că vrei orice altceva decât ce ți se oferă şi plângi cu lacrimi de crocodil până când eşti hrănită de un adult. Dacă nu se întâmplă asta PE LOC, trânteşti tot ce ai la îndemână.

5. Pe stradă, când te abordează vreun străin insistent şi impertinent, te ascunzi şi, dacă te enervezi tare, îi scoţi limba.

6. În magazin, când nu ai bani de o anume geantă sau de pantofii pe care ți-i doreşti de 10 ani, te dai cu fundul de pământ şi uneori plângi până vomiți. De fapt, faci asta şi dacă nu ţi se cumpără imediat ceea ce oricum ai deja acasă.

Acestea fiind spuse, atenţie mare la ce faceţi prin casă. Am auzit că sunt copii care aleargă de nebuni în fundul gol.

 

Sursa foto: pixibeauty


4 Comments

  1. Nu ma mai satur citindu-va. Va inteleg pe deplin cred pozitia fata de noile tendinte de crestere a copilului.In fata acestora uitam sa fim noi, mame care facem ce si cat de mult putem pt a avea copii fericiti si sanatosi. Stam si google-uim toata ziua,desi nu avem prea mult timp si ne miram ce facem gresit -citim si mai multe retete de diversificare sau new parenting si ne dau si mai mult peste cap si ca suntem incapabile!

    Reply

    • Așa este. Sfaturi, rețete și orice alte povești despre cum poți fi perfectă, dar nu ești :)) Ia să ne mai lase în pace, așa imperfecte cum suntem!

      Reply

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.