" />

Bunele maniere la masă

image

Ați observat vreodată, în detaliu, cum mănâncă un copil de trei ani un bol cu supă?

Duce lingura la gură, dar între timp este distras de un mic zgomot și se întoarce brusc să vadă despre ce este vorba. Varsă jumătate de lingură pe masă, după care instinctiv întinde totul acolo. Cred că au apucătura aceasta înscrisă în ADN: cum au făcut puțină mizerie, s-o întindă imediat.

Ia morcovul din supă cu mâna și îl mănâncă hulpav, să nu cumva să îl prindă careva și să i-l ia. Zoaiele se scurg pe gât și în jos până la buric, câțiva stropi răzleți ajungând pe piciorușe.
Ignorând șervețelul care este chiar lângă el, copilului i se pare oportun să șteargă o mână de cealaltă, ca și cum această acțiune ar duce vreodată la vreun rezultat bun.

După ce mai ia câteva linguri și câteva găluște cu mâna, ține musai să verifice calitatea fructelor din fructieră folosindu-și simțul tactil. Astfel, mere, banane și orice altceva se mai află în vas, vin mânjite cu supă și cu urme de griș transformat în gălușcă.

În cel mai bun caz, după această demonstrație de spoire, copilul se autosesizează și merge la baie să se spele pe mâini. Sau cel puțin asta îți spune sau îți place să crezi.

Acolo, după două hârâituri ce indică poziționarea strategică a scăriței cumva sub chiuvetă, suficient cât să stai cu inima cât un purice că va cădea pe spate peste vasul WC, și după două bufnituri ce indică pomparea săpunului peste oglindă și peste coșul de rufe, începe operațiunea spălării mâinilor. La a doua bufnitură strigi din bucătărie să nu uite să-și ridice mânecile deja îmbibate în supă. Cu toate că știi ca o spui doar pentru tine…

După aproximativ 45 de minute, baia băltește într-un lac mare și soios, din care nu lipsesc și mici bucăți de hârtie igienică, bune imitații pentru pești. Știi atunci că nici măcar chiloții nu mai sunt uscați pe copilul tău, dar te consolezi că măcar supa a fost înlăturată de pe corp. Execuți rapid comanda prin care ți se cere un prosop ca să se șteargă pe mâini și te prezinți la locul faptei cu prosop, mop, uscător de păr și haine de schimb.


Lasă un comentariu

Required fields are marked *.