" />

Despre parenting (ne)condiționat

image

Am constatat că sfaturile de parenting necondiționat nu includ și situațiile în care copiii noștri sunt bolnavi. Acelea-s momente în care scapă cine poate și în care doar cei puternici rezistă.

Am încercat să-mi imaginez cum ar reacționa marii autori de cărți cu mii de exemplare traduse și vândute la nivel mondial în situația în care copilul este bolnav. Asta, desigur, pornind de la premisa că ei se iau după sfaturile pe care le dau, și nu după modelul “Fă ce zice Alfie, nu ce face Alfie!”.

Astfel, se dă următoarea speță: copil obosit, plângăcios și necooperant, care suferă temporar de o răceală cu secreții nazale care trebuie curățate pentru a nu se extinde către urechi și a cauza alte complicații.

Copilul, iritat de atâta curățat, refuză să mai coopereze. Atitudinea mamei, conform manualelor de parenting necondiționat, ar trebui să fie una din următoarele:

  1. Metoda încrederii depline și a avertizării asupra consecințelor: “În regulă, îți vei curăța nasul când vei dori. Eu îți aduc la cunoștință faptul că te poți îmbolnăvi mai tare de atât. Tu alegi. Am încredere că vei ști ce este mai bine pentru tine.” (spusă unui copil de doi-trei ani…)

  2. Metoda încercării de a păcăli subiectul prin distragerea atenției: “N-ai vrea tu o doză de Nurofen în drum spre șervețel?”

  3. Metoda comparației pentru a-i arăta că și tu ai trecut prin asta când ai fost mică: “Nu te condamn. Suflatul nasului este chinuitor. Îmi amintesc perfect că nici eu nu voiam să-mi curăț nasul când eram de vârsta ta și mă îmbolnăveam. Și pe mine m-a înțeles mama mea, pentru că și ea citea astfel de cărți revelatoare.”

  4. Evidențierea sentimentelor pozitive generate unor terțe persoane: “M-aș bucura să-ți sufli nasul. Acest lucru mi-ar crea o fericire nespusă.”

  5. Declararea dragostei necondiționate: “Te voi iubi și cu lumânări la nas și cu infecții în urechi. Bine ar fi fără aceste complicații, dacă m-ai lăsa/ajuta să igienizez zona. Dar dacă nu vrei, eu te voi iubi și adora.”


One Comment

  1. :))))) functioneaza bine un spray nazal cu ser, dar cu jet puternic care sa intre cat de adânc posibil, dat fix înainte de supt / biberon / mâncat. Mucii sescurg in gat, copilul ii înghite. (oricum face asta cu restul mucilor)

    Reply

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.