" />

Meniul la grădiniță – partea a 2-a

image

Primul articol pe tema aceasta a generat o ploaie de argumente și discuții nesfârșite cu prietene, mămici, care au ținut să-mi detalieze cum au ales ele meniul la grădiniță.

Cunoștințe de-ale mele au ales grădinițele pentru copiii lor ținând cont în primul și-n primul rând de mâncarea oferită acolo și abia apoi de alte criterii. Poate că au dreptate.

Am căutat pe google meniurile diferitelor grădinițe și am constatat următoarele:

  1. Nutriționiști dubioși recomandă mezeluri la micul dejun. Mușchi file, șuncă din piept de pui…probabil sunt și crenvurști dar m-au lăsat nervii după primele rezultate ale căutării.

Le-aș sugera să preia conceptul corporatist de “casual Friday” și să ofere copiilor, în zilele de Vineri, slanină cu ceapă zdrobită cu pumnul. Și sendvișuri cu brânză topită.

  1. Unele grădinițe oferă pui la fiecare masă de prânz. În fiecare zi. Supă de pui, grătar de pui, ghiveci de legume cu piept de pui, ostropel de pui, frigărui de pui. Nicio masă fără pește pui!

Pui, pui, pui, până încep copiii să piuie sau să le crească pene. Delicios! Bag seama că s-au terminat opțiunile culinare și că persoana responsabilă cu alimentația în grădiniță este părăsită de inspirație.

Mă întreb ce zână a bucătăriei a gândit un meniu atât de variat din punct de vedere al metodelor de gătire al aceluiași tip de cărniță.

De dulciuri ce să vă mai zic? Fie că le mănâncă la grădi, fie că le primesc la pachet, prăjiturelele Barni sunt o prelungire a mâinii fiecărui copilaș din parc. La o privire mai atentă, realizezi că este imposibil ca toți părinții/bunicii să le fi cumpărat ceva dulce copiilor exact la ora aceea a după-amiezii, în drum spre parc. Deci vin cu ele de la grădiniță. Sau cineva le oferă gratis la intrarea în parc.

Așadar, mi-am propus să iau cuvântul la următoarea ședință cu părinții și voi sugera câteva modificări ale meniului, astfel:

  1. Aș vrea să se ofere mai multe tipuri de cărniță, să nu ne limităm la eternul pui. O ceafă de porc, niște coaste cu sos, o fasole cu costiță sau cu ciolan sau, de ce nu, o șaorma cu de toate, toate reprezintă variante la fel de bune. Cu cartofi prăjiți, ca să bifăm și leguma.

  2. La gustarea de după-amiază, propun să le dăm să lingă cuburi de zahăr. Se va economisi timp cu gătitul și cu aprovizionarea cu fructe. Eternul Barni este de preferat din comoditate și din grijă pentru copii, desigur, ca să primească mâncare “sigură”, ambalată.

Cred cu tărie că se poate mânca sănătos în toate grădinițele. Există și exemple bune de urmat. Trebuie doar voință și o minte deschisă la binele celor mici.


One Comment

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.