" />

Copiii se cresc cu dragoste. Restul e marketing.


image

Viața e nedreaptă. Ți se dă (pentru că vrei și reușești, nu că ți l-ar da careva împotriva voinței tale) un copil, fără niciun pont cu privire la utilizare. Desigur, știi multe din auzite, te-au pregătit mamele și prietenele care ți-au luat-o înainte, dar nu-s doi copii la fel. Iar al tău este UNIC, ce știu ele?!

Acesta ajunge la superba vârstă de 2-3 ani, când își fac apariția crizele de personalitate, și brusc realizezi că tare ți-ar fi prins bine un manual cu intrucțiuni. Ți se pare că ești la bordul unui avion, cu zeci de butoane și butonașe, manete și manetuțe, întrerupătoare on/off, beculețe roșii, verzi și albe, unele aprinse iar altele pâlpâind a avertizare.

Tu n-ai fost pilot la viața ta. Și ești împins de la spate ușor, către pista de decolare, după care ți se ordonă în cască să te desprinzi de la sol, la o viteză amețitoare. Ai un copilot care este la fel de nedumerit ca și tine și nu știe să descifreze bordul încărcat de butoane și lumini.

Cam așa e și cu cei mici. Habar n-ai ce să le faci, cum să-i abordezi, pentru că nu vorbesc coerent și, chiar dacă ar face-o, nu știu să-și exprime clar trăirile. Pentru că sunt prea mici ca să spună că sunt frustrați, supărați, emoționați sau să recunoască oboseala. Iar tu trebuie nu doar să intuiești corect ce are, dar să și reacționezi just, cu răbdare, constant și fără să-l traumatizezi pe termen lung.

Felul în care îi răspunzi până copilul ajunge la vârsta de trei ani este determinant pentru personalitatea lor viitoare. E frustrant? Sigur că este. Și pe asta mizează toți pseudo-autorii articolelor (care fac un trafic înfricoșător pe internet!) care îți promit că totul va fi bine dacă faci cum zic ei. Cu rezerva că nu toți copiii sunt la fel și că s-ar putea să nu țină figura la al tău. Dar tu să încerci și vezi apoi dacă merge.

Ai început să te relaxezi? Și mai bine! Copiii au nevoie de părinți echilibrați, care procedează uneori bine, alteori greșit, dar care vor să învețe să devină mai buni pentru copiii lor.

Așa că ignoră sfaturile necerute și încrede-te în instinct! Copiii se cresc cu dragoste. Restul e marketing.

foto: google


6 Comments

 1. This is the sanest post about parenting I have ever read. Ever! Foarte tare:) Imi place maxim de tine. Nu am inca copii dar fix asa gandesc si eu!

  Reply

   • hai ca am si masina de spalat rufe 🙂
    Acu, zau, am trait cam 2 luni fara si a fost un chin cu copil umblator, nu doresc la nimenea. Sa mai fi avut si scutece de spalat la mana si fiert, fugeam de acasa. Dar cu masina de spalat scutecitul suna ( la altele) usor! .

    In rest, confirm: calm si rabdare, ca toate se fac. Cu cat mai multe lucruri cu atat mai multe treburi si surse de enervare 😀

    Reply

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.