" />

Cât plătești pentru învățământul gratuit de stat?

image

Credeați că învățământul public este gratuit în România? Este doar o lengendă urbană. Buna educație se bazează tot pe contribuția financiară a părinților la un sistem ce promite a fi gratuit și accesibil. Dacă vrei să aibă copilul tău cele necesare la grădiniță sau la școală, să faci bine să mai dai bani. Sau obiecte. Dai ce ai. Un calculator, un calorifer sau te duci personal și zugrăvești pereții clădirii. Conducerea grădiniței se va lăuda că a cumpărat covoare noi. Deci se contribuie cot la cot.

Statul nu pare să acopere decât salariile oricum nesatisfăcătoare și insuficiente ale profesorilor și întreținerea clădirii.

Nici nu știu ce e mai umilitor: felul în care bietele educatoare se înjosesc cerând bani inclusiv pentru șervețelele cu care șterg copiii la nas sau faptul că, în calitate de adulți care contribuie lunar la sistemul de protecție socială oferit de stat, beneficiem de servicii ciopârțite atunci când vine vorba de educație (și servicii medicale).

Sumele nu sunt comparabile, dar ajungi sa preferi sistemul privat de învățământ doar ca să scapi de umilița unui calcul incomod: de câte role de hârtie igienică are nevoie un copil mic, lunar? În aceeași ordine de idei ajungi să alegi și sistemul privat de sănătate (dacă îți permiți!), ca să te concentrezi pe vindecare și nu pe buzunarele în care ai vrea cu disperare să ajungă plicurile care ți-ar asigura un tratament uman: cu implicare și empatie. Există și doctori care se simt jigniți de astfel de oferte financiare, dar tu încerci la toți, că nu știi cum funcționează. Și ești disperat.

Revenim la educație. La începutul de an, când personalul didactic enumeră lipsurile și împarte părinților listele cu lucruri necesare, afli cu stupoare că trusa medicală a grădiniței conține doar un medicament pentru scăderea febrei și niște betadină…cam expirată. “Că e acolo de vreo patru ani, he, he!”, spune asistenta râzând amar. Și te gândești, la fel de amar, că dacă e acolo de patru ani  înseamnă că n-au avut nevoie de ea. Ceea ce e un lucru bun. Deci părinții trebuie să pună mână de la mână pentru o trusă medicală potrivită cazurilor de urgență, în caz că vor să-i știe pe cei mici la adăpostul unui nurofen. Măcar câteva ore, până ajung să-i ia pe cei mici în primire și să-i trateze unde și cum consideră potrivit.

Am zis numai de rău, dar există și părți bune. Clădirea este potrivită și spațiul suficient. Am o prietenă care plătește aproape o mie de euro lunar pentru o grădiniță încropită într-o vilă mai veche dintr-o zonă de top a capitalei. Vila n-a fost construită pentru a deveni grădiniță, dar a fost oarecum ajustată. Spun “oarecum” pentru că nu există nici măcar toalete adaptate înălțimii piticilor. Mâncarea este adusă în sistem catering pentru că n-au avut loc și chef de bătaie de cap cu o eventuală bucătărie proprie…dar în rest au de toate.

Nicăieri nu este perfect. Și ca să concluzionez într-o notă conspirativă, cred că noua ordine mondială nu are nevoie de oameni prea educați sau prea sănătoși. Muncești până mori, că oricum nu te așteaptă o pensie suficientă pentru o bătrânețe liniștită. Iar până atunci ascultă muzică lălăită cu versuri deloc inteligente sau chiar agramate, ia și urmărește scandalul divorțului dintre Pitt-Jolie sau, și mai bine, fii la curent cu “problemele” clanului Kardashian. Adevăratele probleme ale societății trebuie ascunse sub preș. Poate că dacă nu le mai vedem, ele încetează să mai existe.

foto: pixabay


3 Comments

 1. eh, la noi ne da lista din iunie: sa pregatim pana in septembrie. Inclusiv servetele de sters la nas. Stau o stiva mare de servetele pe un dulap in clasa, or mai cazut de la alergatura din pauze…. si asta aduc copiii de la 3 ani in sus: creioane, carioci, caiete/foi, carlige de rufe, servetelele de nas, cate un pahar de plastic cu numele pe el etc. La un moment dat intrebai de prosop la baie: vazui ca e unu dar care era spalat doarrrr…la sfarsitul trimestrului. Am dat unu de acasa si luat ala si aruncat – am carpe de spalat pe jos in stare mai buna, apoi l-am mai luat in weekend la spalat

  Reply

  • Ah! Păi e mai bine în România atunci. Imaginea acelui prosop ne va bântui multă vreme…acestea sunt cazurile în care e mai bine să ne învățăm copiii să NU se șteargă la gură :))

   Reply

  • Hi HienlWokderful book and the slip case make it a very elegant purchase. This design would be a perfect gift for a man or a woman.Time is getting away from me at the moment, sorry for neglecting your blog. I always enjoy my visits here, and they need to be more frequent.Best wishesBillie 🙂

   Reply

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.