" />

Cum să vorbești fluent în numele copilului

img_3698

Vă oferim un ghid practic pentru a vorbi fluent în numele copilului vostru, pentru a vă întări convingerea (declarată sau nu) conform căreia știți voi mai bine:

1. Este întrebat cum îl cheamă.

a) Oferă cât poți de repede răspunsul în locul lui, după care hlizește-te și îndeamnă-l să repete, că doar știe și el cum îl cheamă.

b) Înghiontește-l să răspundă, chiar dacă nu dorește, pentru că tu l-ai educat să fie respectuos iar asta trebuie să reiasă oricând dintr-un răspuns prompt. Orice ezitare se taxează și se soluționează printr-un “Răspunde, dragă, odată! Ți-a mâncat pisica limba?”.

2. Este întrebat câți ani are.

a) Îndeamnă-l să răspundă, să arate pe degete, să scrie cifra și apoi să spună pe litere. Trebuie să se vadă câte știe la puținii lui anișori. Și repede!

b) Dacă răspunsul nu oferă precizie la secundă, ar fi bine să intervii cu clarificări. Este vital pentru auditoriu să știe cu exactitate câți ani, câte luni, zile și minute s-au scurs de când micuța minune a venit pe lume.

3. Copilul face o trăsnaie.

Explică-i rapid de ce crezi tu că a procedat așa. Nu-i da răgaz să încerce măcar să spună ceva. E mic și nu știe. În schimb, tu gândești mereu corect și știi să descifrezi perfect motivația din spatele unui comportament nedorit. După ce i-ai povestit în cuvintele tale, roagă-l să-ți confirme că ai dreptate. După care fii mândră și cu conștiința împăcată: ai mai soluționat un mister! El nu știe încă să se exprime coerent. Noroc că erai tu acolo și l-ai convins de ceea ce nici nu gândea. Totul are o explicație.

4. Copilul plânge.

Sari repede cu explicații cum că e obosit, sau că poate îi este foame și acoperă-i hohotele de plâns cu diverse scuze pentru că îndrăznește să-și arate emoțiile. Nu pierde ocazia să îi spui să termine odată cu plânsul, ca să îi poți opri la timp nevoia de a se descărca.

foto: pixabay


Lasă un comentariu

Required fields are marked *.