" />

Scurt ghid de consum al vinului

0852aee3187af1e1db75b70d7bb2c92aDacă până să ai copii te încredeai în sfaturile chelnerilor pentru a asocia un anumit tip de vin pentru un anumit fel de mâncare, după ce sosesc copiii, nu numai că nu mai ai timp să te gandești ce vin la ce farfurie să așezi, începi să regândești asocierea vinului. Culoarea, textura, parfumul și mai ales sticla, se pliază de acum încolo perfect pe situațiile de care zilnic ne bucurăm alături de copiii noștri. Devenim somelieri pricepuți pe masură ce experimentăm mai mult din bucuriile vieții de părinte. Pentru cei novice în această aventură, un mic ghid de început:

1. Vinul alb. În acest caz asocierea se face clasic și tradițional, după culoarea din obraji, ce reflectă crizele micului preșcolar. Merge perfect atunci când copiii sunt albi ca varul de mânie că nu mai pot să vadă încă un desen animat înainte de prânz.

2. Vinurile rose sunt cele mai versatile, căci pot fi consumate lângă aproape orice tip de criză comportamentală. Se recomandă pastrarea unei sticle la îndemană, nu la rece nici la cald, fiindcă nu ai cum sa ghicești niciodată când copilul îți servește una rece sau una fierbinte. De cele mai multe ori se consumă preventiv, mai ales în sezonul începerii școlii, precum siropurile de imunitate.

3. Când masa este bogată, presarată cu smiorcăituri, miorlăituri, dat din picioare și trântit pe jos, asocierile devin un pic mai complicate. Ca regulă generală,  ca să nu te pierzi cu firea, buchetul vinului, adică aromele lui cele mai intense, se vor asocia cu comportamentul cel mai nedezirabil (a se citi enervant).  Se ține cont atât de textura vinului cât şi de decibelii țipetelor copiilor. Ca să fie clar, un tantrum după un nesomn,  în cazul celor mici, merge cu un vin lejer, pe când datul din maini și din picioare și aruncatul pe jos va fi însoţit mereu de un vin corpolent. Vinurile fortificate, pentru necunoscători – cele cu mai mult alcool – merg la platourile de tantrumuri naturale cu crize de furie,  țipete sacadate, urmate de miorlăituri de cel puțin jumatate de oră, precum și la foie gras.

4. Spumantele merg întotdeauna la refuzul efectuării temelor, cu precădere la tabla înmulțirii.

În cazul în care se combină matematica cu gramatica, este recomandat, pe fondul rose-ului care stimuleaza imunitatea la crize, să se presare la 10 minute, cu ținut sub limbă, câte 3 guri de spumante, după masă, la intervale de 30 de minute și neaparat necombinate cu cacao, cafea sau alimente mentolate.

5. Pentru periodele în care comportamentele nedezirabile (a se citi nesuferite) se suprapun peste treziri repetate noaptea, pe motive extrem de intemeiate precum: “vreau  pufuleți” și “aprinde lumina”,  se recomandă orice fel de vin, cu condiția să aibă dopul de tipul capacului ce se înfiletează, ca să se desfacă și să se astupe repede și să poată fi ținut la capătul patului.


2 Comments

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.