" />

Uite coșul, nu e coșul!

Cum care coș? Acela cu bunătăți dubioase gata împachetate pentru a fi făcute cadou de sărbători. Sunt și coșuri cu produse bune și de calitate, nu contest asta.

Mă rog, nu atât despre ele este vorba, cât despre procesul alegerii unui cadou pentru educatoarele de la grădiniță.

Alegerea darului de sărbători pentru “doamne” te face să te simți ca într-un trenuleț al groazei. Treci de la agonie la extaz în doar câteva clipe, de la bucuria că s-a ajuns în sfârșit la o concluzie la nedumerirea că o singură părere diferită a unui părinte îi determină pe toți s-o ia de la capăt.

Alcătuirea grupului a fost simplă grație aplicației whatsapp. După care au început să curgă propunerile, una mai halucinantă ca alta. De la sume pe care nu le cheltuiești nici pentru tine și care ar acoperi ușor o vacanță pe o insulă exotică și până la idei de cadouri ce se vor memorabile, dar care împletesc ridicolul cu absurdul. De la nemulțumirea strigată în gura mare de părinți care nu sunt de acord cu anumite sume până la cedări nervoase și amenințarea cu “Eu cumpăr de unul singur! O zi bună!”.

Injurii mascate, ironii gratuite, confesiuni prea intime și nepotrivite, oferte generoase și reproșuri că alții nu se ridică la înălțimea ofertei lor, toate acestea au reprezentat derivări de la subiectul dezbătut: ce cadouri cumpărăm educatoarelor? Dar îngrijitoarelor?

Și uite așa, pornind de la o temă aparent banală, unii au ajuns să-și mărturisească indignarea cu privire la remunerarea în sistemul public de învățământ cu extensie către cel medical și la șpăgile anexe, iar alții să dorească să copleșească prin daruri alese educatoarele față de care în urmă cu puțin timp își declarau nemulțumirea. Când am întrebat de ce nu merge pe sistemul din restaurant unde nu lași bacșiș dacă nu-ți place servirea personalului, mi s-a dat peste nas că se cumpără cadou “pentru că așa e frumos”, indiferent cât ești de nemulțumit de prestația educatoarei.

Mi se pare mie sau a luat-o lumea razna? Cumpărăm cadouri de gura lumii? Ne dăm peste cap să plătim mai mult decât putem doar pentru că “așa e frumos”? Unde s-a pierdut simbolistica și când s-a instalat consumerismul?


7 Comments

    • Între timp lucrurile au avansat. S-a făcut un grup separat, de elită, compus din părinți dispuși să doneze un rinichi pentru cadoul educatoarelor. Dacă o țin în ritmul acesta, nu știu ce rămâne din ei până încep copiii clasa întâi…

      Reply

  1. Pingback:Vă putem ajuta cu ceva? | Doar un scutec să-ţi mai pun

  2. Pingback:Pune flori la geamuri/ Chiciură pe ramuri | Doar un scutec să-ţi mai pun

  3. Pingback:Mărțișor | Doar un scutec să-ţi mai pun

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.