" />

Vă putem ajuta cu ceva?

De câte ori vi s-a întâmplat să credeți că nu comunicați pe înțelesul celorlalți? Tu spui una iar partenerul/partenera de dialog, deși e în fața ta și dă din cap aprobator, înțelege alta.

Pare că se întâmplă ceva pe frecvența de transmisie și mesajul ajunge bruiat de la emițător la receptor.

Cel mai des mi se întâmplă cu vânzătoarele din magazine care, deși se vor amabile, se lansează într-un dialog din start ridicol și stânjenitor cu deja celebrul “Vă pot ajuta cu ceva?” încă de când piciorul tău este în aer gata să pășești peste pragul magazinului. Cred că întrebarea aceasta funcționează doar cu cei care merg la cumpărături la țintă. Știi magazinul, știi ce vrei să cumperi și doar pentru asta calci pe acolo. Atunci da, te poate ajuta pentru că îi transmiți mesajul și îi dai întâlnire romantic, la casa de marcat, unde ea e recompensată pentru ajutor. Deși e mai mult o datorie și nu un ajutor, dar să nu ne poticnim în noțiuni și (ne)înțelesuri.

Dacă reușesc să trec peste toate răspunsurile ironice care îmi năvălesc în minte cu o viteză amețitoare, de genul “Da! Sigur că mă poți ajuta! Nu vrei să mergi la ședințele cu părinții de la grădiniță în locul meu?” sau “Nu ai vrea să te ocupi tu de cadourile de Crăciun pentru educatoare?” și hotărăsc, totuși, să mă las ajutată, ajung să regret politețea de care m-am dovedit capabilă. Pentru că, deși pare să înțeleagă ce caut, alege să-mi prezinte altceva pe modelul “N-am ce cauți tu, dar uite ce cred eu că ți-ar trebui!”. Ceea ce nu e neapărat un lucru rău pentru magazin, însă se dovedește inutil pentru tine. Pentru că atunci când cauți un costum de zăpadă impermeabil, niciun alt costum prin care apa poate pătrunde nu poate fi o alternativă reală. Așa că de ce să te mai obosești să cauți printre umerașe sau prin depozite și să revii cu speranța în suflet că faci ceea ce trebuie?

Poate că sunt presate de angajator, înțeleg, din dorința unei abordări copleșitoare a clientului. Dar de la asta și până la a face recomandări nefolositoare este cale lungă. Deși, poate că la unii funcționează: intră în magazin căutând ceva și pleacă de acolo cu altceva. Și uite așa, toată lumea e confuză fericită!


Lasă un comentariu

Required fields are marked *.