" />

Internetul, o curte fără stăpân

În efortul de a ține copiii mici cât mai departe de dispozitive mobile, gadget-uri, televizoare și orice altceva care îi împiedică să se joace afară, la aer cât de cât curat, am ascultat cu stupoare mărturisirea unui tată cu privire la decizia luată pentru fiul lor.

Astfel, băiatului de nici cinci ani i-a fost amenajat un birou cu calculator propriu și este pus să stea zilnic minim o oră acolo. Iar maxim…cât au părinții treabă. Fie că are jocuri gata descărcate, fie că bântuie pe internet, Dumnezeu știe pe ce pagini, părinții consideră că este benefic pentru copil să ia contact cu tehnologia mai bine mai devreme decât prea târziu. Și nu e neapărat supravegheat în demersul acesta ci lăsat să descopere singur tot ce are internetul de oferit. Iar internetul are! Scenariu mai îngrozitor nici că am auzit ținând cont de reclamele colorate care sar pe ecran la tot pasul, la site-uri pentru adulți, medicamente minune, jocuri dubioase și explicite și nu numai.

Când devine devreme prea devreme? De ce este atât de important pentru unii părinți să fure startul tehnologic? Da, trăim în era globalizării, a vitezei și a tehnologiei. Dar oare dacă expunem copiii de prea mici vor avea succes garantat ca adulți?

De ce să susținem o astfel de alienare la vremea la care ar trebui să încurajăm socializarea și crearea de legături în lumea reală, nu în cea virtuală? Cum altfel se formează experiența de viață, de relații cu oamenii și cum se acumulează momentele care îi vor defini ca adulți?

Sau poate acesta este viitorul și eu, ca un ultim mohican, cresc copii ce vor deveni inadaptați la trendul evident al societății care își dorește să scoată oameni de succes pe bandă rulantă iar pentru asta sacrifică orice, inclusiv inocența copilăriei.

Da, copiii iubesc tehnologia. Dar le place de asemenea să se joace cu lego, să coloreze, să asculte povești și să sară în bălți pline cu noroi. Este vorba doar despre echilibru.


2 Comments

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.