" />

Fixuri și obsesii


Am cunoscut o mamă obsedată de curățenie care, la a treia diaree pe parcurs de o oră a copilei, a pregătit atent bagajul de spital știind că urmează ceva grav.

După ce gentuța a fost gata, s-a apucat de curățenie generală ca să găsească totul curat pe când vor reveni din spital. A gândit în perspectivă carevasăzică și s-a apucat să aspire, să curețe baia, să schimbe lenjeriile de pat și prosoapele la baie și mai avea să spele perdelele și geamurile ca să fie totul complet. Sau poate că le-a spălat dar a omis acest detaliu din relatare considerându-l de la sine înțeles.

Înainte de întoarcerea din spital, soțul cel inconștient s-a gândit să-i facă o surpriză și a angajat o femeie care să deretice prin casă ca să găsească și mai curat decât lăsase. Astfel, doamna a venit și a rearanjat totul după cum i s-a părut ei de cuviință, sau cel puțin așa a povestit mama nemulțumită. Mă îndoiesc de faptul că a venit o străină care s-a gândit să așeze totul după cum a gândit ea pe moment, într-o casă în care totul era la locul lui. Cel mai probabil o fi mutat două căni între ele pe raft, țânțarul devenind armăsar sub nemulțumirea femeii care are mereu totul în ordine, la milimetru.

Aceeași mamă povestea mândră despre fetița ei de nici trei ani că aranjează singură covorașul din baie dacă nu este așezat simetric și aliniat cu ușa sau nu mai știu exact ce punct de repera avea. Așchia mică era mult prea devreme aproape de trunchi.

Mi se pare o poveste incredibilă și o dovadă că obsesiile și fixurile sunt uneori peste puterea unora de a acționa conform priorităților cerute de context.

Nu departe de această poveste, mai știu o mamă care nu poate onora evenimente sau invitații spontane pe motiv că “nu e gata”. Are nevoie în medie de două ore ca să se aranjeze în oglindă și să se considere demnă de a da piept cu lumea. Timpul necesar aranjării nu variază și nu poate fi scurtat în absolut nicio situație, nici măcar atunci când programul medicului pediatru se termină la o anumită oră. Astfel, copilul poate fi dus la doctor a doua zi, când ea poate demara din timp ritualul înfrumusețării de sine…


Lasă un comentariu

Required fields are marked *.