" />

Despre ființele inteligente

Ai citit multe despre felul în care cei mici îți testează limitele. Informații cu duiumul și sfaturi care mai de care mai elaborate dar care pot fi rezumate la aceeași esență: n-are nimic cu tine, n-o lua personal, doar îți testează limitele!

Dar ce te faci odată ce limita răbdării îți este depășită? Atunci când uiți tot ce ai citit și o iei personal? Cam ce fac și ei când se supără: își încrucișează mâinile la piept și stau îmbufnați. Fiecare părinte are semne clare prin care îi transmite celui mic mesajul “Gata! Până aici!”. Când are loc o dezbatere oarecare iar tu îi tot explici copilului pe un ton calm că nu procedează corect, că ai alte așteptări de la el, bla bla bla, cel mic întotdeauna va ști că e loc de mai mult și va insista cu absurditățile, ca să vadă cu ochii lui până unde poate duce tot circul. Unde ție ți se pare că a întrecut orice limită, ei bine, el nu pare să fie de aceeași părere.

Dar iată în continuare câteva indicii care îți confirmă că odorul tău ȘTIE că a întrecut limita:

1. Stă cuminte în mașină, uitându-se pe geam, fără celebra cântare “Mă plictiseeeeeesc! Vreau să fac cevaaaaa!”

2. Așteaptă răbdător, preț de două ore, să ne vină rândul la una din instituțiile statului unde răbdarea este solicitată la maxim, fără celebra cântare “Mă plictiseeeesc! Când mergeeeeem?”

3. Vrea să te împace cu orice preț, promițând marea cu sarea.

4. Nu mai cere nimic din ceea ce cere frecvent și știe că primește.

5. Încearcă să facă glumițe care știe că au prins odată și urmărește atent sperând ca efectul să fie la fel ca prima oară.

6. Pe când crezi în mod naiv că a învățat puțină empatie, apare în schemă celălalt părinte iar copilul trece la testarea limitelor acestuia, făcând abstracție de cel pe care l-a testat inițial.

foto


Lasă un comentariu

Required fields are marked *.