" />

Cum m-am apucat de citit

Ca să fie o relatare corectă ar trebui să menționez momentul real la care m-am apucat de citit și care se poate încadra în perioada lui “țe-i aia?”. Căci așa îmi întrebam părinții la fiecare literă pe care o vedeam și vream cu orice preț s-o învăț.

Părinții mei m-au învățat literele una câte una, cu mult înainte să merg la școală, răspunzând cu amuzament curiozității mele fără limite.

Văzând că stăpânesc literele, au urmat firesc cuvintele, apoi propozițiile și apoi cărți întregi. După care s-a declanșat dorința de a citi orice din biblioteca părinților. Mă uitam la ei cu mândrie și admirație, crezând că au lecturat TOATE cărțile din bibliotecă și că am cei mai culți părinți. Și îmi doream tare mult să fiu ca ei! Citiseră majoritatea cărților, desigur, dar nu chiar pe toate 🙂 Cărți vechi, cărți noi, cărți de istorie, cărți de beletristică, cărți de cultură generală și, preferatele tatei, cărțile de spionaj.

Apoi am crescut și mi-am putut cumpăra sau împrumuta cărțile pe care mi le doream sau despre care auzeam. Prietena mea cea mai bună din facultate era fată de profesori, iar lectura era ceva firesc în viața ei. Astfel, am avut acces la biblioteca bunicii ei și o întreagă lume mi s-a deschis. Am râs și am plâns alături de personajele mai mult sau mai puțin frumoase care m-au educat. Și apoi le-am dăruit cărțile care m-au impresionat și părinților mei, care le citeau mereu în aceeași ordine: întâi mama, apoi tata. Acest obicei ne-a rămas și acum și consider că viața ne-a echilibrat frumos: în copilărie, părinții mi-au deschis un univers întreg prin lectură iar acum le pot întoarce în sfârșit inegalabilul gest.

Mai mult decât atât, sper în adâncul sufletului să transmit acest lucru mai departe copiilor mei. Pentru că nu este legătură mai puternică decât aceea creată într-o după-amiază oarecare, în care ajungi la un numitor comun cu părinții tăi dezbătând subiectul unei cărți impresionante.

Acesta este un articol ce răspunde provocării Libris, cu ocazia ediției a XIV a Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov.


3 Comments

 1. Ce frumos! Si eu am capatat aceasta indeletnicire de la mama mea care a citit biblioteci intregi si sunt mandra de ea 🙂 La tata a fost mai greu, el nu cred ca a citit o carte vreodata si fara sa fiu rea spun ca imi pare cu mult mai innapoiat in gandire decat mama si imi pare rau pentru el 🙁

  Reply

  • Așa este! Mândria este un factor determinant foarte bun. Iar puterea exemplului cântărește mai mult decât îndemnul verbal 🙂

   Reply

 2. Și eu sper să pot transmite copiilor mei dragostea pentru cărți așa cum mi-au insuflat-o părinții mei. Totul stă în puterea exemplului.

  Reply

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.