" />

Până la Dumnezeu te caftesc sfinții!

Spania este o țară religioasă până în măduva oaselor lor iberice. Efectele acelei “reconquista” spirituale, ale monopolului ideologic pe viața spaniolilor în scopul recatolicizării societății se resimt și în zilele noastre, cu precădere în anumite zone ale țării în care oamenii trăiesc sărbătorile cu pioșenie și cumpătare.

Să luăm exemplul celebrării Fecioarei din El Rocio, o localitate din Andalusia, sudul Spaniei. Statuia fecioarei este scoasă din mănăstirea în care este adăpostită în tot restul anului, moment emoționant în care toți cei prezenți își doresc s-o atingă pentru a li se spăla păcatele, a se vindeca de orice suferă, a avea noroc și orice mai cred ei că se întâmplă în urma acestui contact.

Marea problemă e că statuia este păzită bine de localnicii care nu agreează gândul că niște venetici pot spurca icoana cea sfântă punându-și mâinile pe ea, așa că se încaieră cu ei ca să-i țină departe. Încep cu amabilități verbale în care își strigă cuvinte de mamă și invocă organe intime, după care, pentru a se face mai bine înțeleși, trec la pumni, picioare și ochi învinețiți evlavios, totul în numele sfintei pe care o protejează.

Un bărbat din mulțime și-a dorit cu orice preț ca pruncul din brațe să atingă statuia fecioarei, motiv pentru care a înaintat vijelios printre oameni în această misiune cuvioasă. Localnicii i-au opus rezistență, pocnindu-l fără milă pentru a-l opri. Când a ajuns aproape de fecioară, cu sângele șiroind pe nas și cu ochii tumefiați și vineți, lipsit de vlagă de la violența îndurată cu pioșenie, a aruncat copilul către statuie ca să înfăptuiască scopul sfânt. Odată eliberat, a împărțit pumni și a dat la gioale întru apărarea sa. După această cafteală cucernică, omul a înaintat ca să recupereze copilul pe care era să-l piardă în mulțime de la propulsia în urma căreia ajunsese pe altarul mobil.

Nu știu dacă a avut noroc în viață în urma acestei experiențe palpitante, dar cu siguranță a fost o lecție despre perseverență și ambiție. Până la Dumnezeu te caftescsfinții!


Lasă un comentariu

Required fields are marked *.