" />

Parentingul foarte relaxat

Viața de copil în Spania este fabuloasă. Ca să deprinzi ritmul pe care îl vei avea ca adult trebuie să te antrenezi de mic copil.

Din cauza căldurii dar și a ritmului general al nației, programul de seară începe la ora 21. Spre deosebire de alte țări în care la această oră copiilor li se spun povești sau chiar sforăie, copiii spanioli abia ies în oraș.

Terasele sunt ticsite de oameni flămânzi și dornici de socializare, iar copiii acestora se antrenează intens pentru programul de adult. Astfel că stau și ei la terasă, lângă terasă, pe asfalt, în nisip, cu tableta în brațe, cu câinele în lesă, cu un frate de mână sau în grupuri de joacă departe de mesele părinților, așa încât te întrebi oare ai cui sunt sau cine îi supraveghează.

Pe când se face ora 11, cei care cedează adorm în cărucioare, pe asfalt, în brațele vreunui părinte sau pe vreun scaun liber. Cei care rezistă dar se plâng că le e somn, sunt amenințați pe un ton răstit să înceteze cu lamentările pentru că pleacă imediat acasă la culcare. Să fii amenințat cu odihna, asta da!

Pe la 12-12.30 noaptea, pe când oamenii termină de mâncat și pleacă în pub sau în club, părinții responsabili duc pruncii acasă pentru rutina de seară.

Am întrebat naiv de ce îi chinuie și nu rămân pur și simplu acasă cu ei. Pentru că nu concep să nu iasă în oraș în weekend, de aia! Nici nu le trece prin minte că și-ar putea modifica programul în funcție de nevoile unor copii în creștere. Nicăieri n-am mai văzut oameni mai dornici de ieșit în oraș ca în Spania! Stau pe scaune în mijlocul străzii, în picioare umăr la umăr cu o bere sau un pahar de vin dulce în mână, cu scaunele așezate în mijlocul trotuarului, zumzăie și vorbesc de vibrează orașul. Este o atmosferă grozavă, la care cei mici participă de mici.

Alt bordei, alt obicei și alt fus orar. La cât sunt de preocupați să petreacă timp unii cu alții, spaniolii nu par să mai aibă vreme să lectureze cărți cu tehnici de adormire a copiilor. Iar consilierii de somn care au un succes nebun la noi în țară ar trebui să se reorienteze profesional pe pământ iberic.


4 Comments

 1. Mi se pare de admirat faptul că nu vor să își schimbe modul de viață odată cu apariția copilului. Până la urmă, nici noi nu ne schimbăm total când suntem într-o relație ca să ne adaptam la nevoile partenerului, nu? De ce ar trebui ca părinții să-și adapteze modul de viață la copil și nu copilul la părinți? Cu siguranță copiii vor fi mai relaxați nefiind închistați în obiceiuri fixe, urmate cu strictețe. Ok, nu zic să îl iei în club unde bubuie muzica, dar seara la o terasă poate să adoarmă liniștit în căruț. Din păcate, văd prea multe cupluri la noi care, odată cu apariția copilului, renunță la orice ieșire cu prietenii pe motiv că acum nu se mai poate. Eu zic că se poate și e mai frumos așa 🙂

  Reply

  • Exact asta era și concluzia mea: mulți oameni (de la noi) își schimbă modul de viață și se sacrifică pentru ceea ce cred ei că este binele copiilor, în loc să-și vadă de viață cu motoarele mai puțin turate sau adaptate cu bun simț și la nevoile celor mici. E clar că nu-i poți ține în fiecare weekend până la 4 dimineața dar nici să crească mari și să le strigi frustrat “m-am sacrificat pentru tine!” 🙂

   Reply

  • Imi place mult vibe-ul spaniol. Si modul de socializare si trancanitul continuu! Nu stau cu ochii in telefoane ci de vorba unii cu ceilalti.

   Reply

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.