" />

Nu mai plânge că vine baubau!

Fără să vrea sau să știe, fetița mea e luată drept baubau aliat de părinții care vor să-și aducă la tăcere bebelușii “obraznici”. Aici fac o mică paranteză pentru că nu înțeleg cum poate fi un bebeluș care nu știe pe ce lume trăiește, obraznic. Închid paranteza.

Nu de puține ori ni s-a întâmplat ca, plimbându-ne pe stradă și trecând pe lângă copii mici care plângeau sau miorlăiau din diverse nemulțumiri pe care nu le puteau exprima, aceștia să fie amenințați cu desueta expresie “nu mai plânge, că râde fetița de tine!”. Fetița fiind a mea, curioasa care arunca priviri cuminți “obraznicului”.

Prima oară am luat expresia ad literam și m-am uitat către a mea să văd cât de tare râde. Când am înțeles că e doar pe post de sperietoare închipuită am luat-o de mână să grăbim pasul departe de adulții care spun lucruri trăznite.

Nu înțeleg ce înțelege un copil de nici un an că râde un altul de el, fie el copil sau adult. Sau cum îl poate liniști pe un copil această rușinare publică. Sau de ce i-ar păsa. Sau ce înțelege că râde un altul pe care nici nu-l cunoaște. Sau de ce ar râde acel necunoscut de unul care plânge.

Înțeleg de ce ar vrea adultul să tacă pruncul instantaneu, doar că motivația folosită e lipsită de sens și vine ca o amenințare ridicolă. Dacă nu e vreo fetiță să râdă există sigur vreun cățel care vine în grabă, vreun paznic sau vreun polițist în uniformă care emană autoritate și tot așa. Pisicile nu prea sunt invocate pentru că inspiră drăgălășenie și nepăsare așa că nu sunt băgate în ecuația rușinii față de străini.

Terțele persoane sunt de asemenea menționate atunci când copiii nu vor să mănânce pe cât ar vrea adulții. Atunci iarăși vin cățelul, polițistul, nenea și tanti, oricine e prin zonă și pare suficient de flămând încât să mănânce ceea ce copilul refuză.

Așadar, luați-vă în serios spiritul civic și interveniți cu mic, cu mare, oricând e nevoie de voi ca să râdeți de unul mic care nu știe cu ce a greșit!


2 Comments

 1. Mie imi creste tensiunea cand aud porcarii de genul asta. Îmi vine să mă întorc la părintele respectiv si sa ii zic sa îmi lase copilul in pace.
  Am părut si invers: Uite cum urla fetita, tu sa nu faci asa ca e rusone.

  Lasati-mi copilul in pace!

  Reply

  • Eu n-am chef să mă cert cu nimeni. Îmi iau copilul și plec și vorbesc cu el. Bine că nu-i rușine să-i altoiască…

   Reply

Lasă un comentariu

Required fields are marked *.