" />

Drame, închipuiri, brice și carice

Comunicarea cu un copil de patru ani și jumătate este similară cu cea dintre un iubi naiv și o iubi care face pe supărata. Ea pretinde că n-are nimic, el bănuiește că a greșit undeva dar nu știe exact unde, iar dacă știe face tot ce poate ca să mimeze că nu știe.

Dialogul cu copilul meu cel
mare dar mic și supărat din cauză că, probabil, prima lingură de supă refuzată de el a plecat către gura deschisă a surorii, s-a purtat pe fond de miorlăieli, suspine și mârâieli și n-a dus nicăieri, el fiind în rolul de iubi afectată.

“Hm! Mrr!! Nuuu! Nu vreauu!” și mâini încrucișate sunt diverse forme de răspuns care n-au nicio legătură cu întrebarea. Spre exemplu, atunci când întrebi “te supără ceva?” ți se răspunde “nu vreau!”, ca în decalajul unui film redat prost în care sunetul nu se pupă cu subtitrarea iar rezultatul e fără noimă.

Oi fi făcut eu ceva? Oi fi greșit eu cu ceva?” sunt întrebări care nu-mi mai străfulgeră mintea de când am înțeles că orice abordare rațională din partea adultului nu duce nicăieri și că în astfel de momente trebuie să tragi aer în piept și să aștepți cuminte să treacă. Cu cât te străduiești mai tare să înțelegi cu atât el îmbârligă ițele poveștii mai tare, dând răspunsuri aiuritoare, ca să ne încâlcim de tot ca într-un ghem cu care s-a jucat mâța.

Dacă iei ripostele ad literam riști să o iei razna pentru că totul e fără sens. Îți amintești cu drag de vorba “dacă tăceai, filosof rămâneai” și te gândești la orice altceva care să-ți alunge impulsul de a da curs dialogului absurd. Nici să taci nu se acceptă pentru că nu mai are cu cine se certa, așa că găsești calea de mijloc: intri în joc și răspunzi tot cu mârâieli și mormăituri și ridici probleme și mai absurde decât cea cu care vă confruntați. Dacă e bal, bal să fie!

Spiritele se calmează oricum, supărarea trece brusc și toată lumea de comportă ca și cum nimic n-a fost. Că nici n-a fost, între noi fie vorba! Salvați-vă energia și vopseaua de păr pentru adolescență!


Lasă un comentariu

Required fields are marked *.