" />

Timp pentru copilărie

“10 hobby-uri care îi fac pe copii mai deștepți!”, țipă titlul unui articol pe Facebook. Pe TOȚI?! Invariabil?! Indiferent de vârstă?! Trebuie doar să se apuce de unul din ele și gata, îi crește iq-ul?! Hmm…

Este un titlu care îți atrage atenția, că doar ești o mamă preocupată să scoți ce e mai bun din copilul tău, așadar dai click și citești cu sufletul la gură, presupunând că un opțional + deșteptăciune = love.

Dar ce te faci dacă pruncul nu este interesat de acele hobby-uri? Sau nu are talent pentru ele? Cauți o listă mai amplă, insiști, sau te retragi învinsă și dezamăgită că fix al tău nu va fi “mai deștept”.

Dar dacă este suficient de deștept încât să descopere singur, pe parcurs, ceea ce-i place? Ok, poate ai ratat startul față de alți părinți cărora nu le ajung orele din zi să își poarte copiii pe la toate activitățile posibile, dar asta nu înseamnă că e totul pierdut.

M-am întâlnit într-o zi cu bona unei fetițe de cinci ani pe care n-am mai văzut-o de ceva vreme în parc. Întrebând de cea mică, bona mi-a povestit, plesnind de mândrie, că fata merge cu program scurt la grădiniță, după care are toate zilele ocupate cu diverse activități. Engleză, spaniolă, balet, tenis, înot și cred că mai era ceva dar lista era prea lungă și n-am reușit s-o memorez.

Am întrebat dacă nu o obosește programul acesta încărcat și m-a asigurat că nu, nu, nu. Vrea la toate și mai cere și la altele! La numai cinci ani.

Mă bucur să văd astfel de copii conștiincioși care au chef să participe zilnic la diverse activități, la ore prestabilite. Nu sunt mofturoși, nu-și exprimă agasarea, oboseala sau stările de nervi specifice copiilor cu vârste mici, nu se opun și se lasă duși oriunde consideră părinții. Aceștia sunt copiii model, catalogați drept ascultători și cuminți. De vis!

Vă las acum! Fug să înscriu băiatul la balet și la un curs de ikebana.

foto: www.pexels.com

 


Lasă un comentariu

Required fields are marked *.